2016-06-13 20:57:55• hírek • Kocsis Zoltán

Flos apaservus – avagy vágjuk ki a fákat a városközpontból?

Miközben nem érjük el az Európai Unió által irányelvként meghatározott zöldövezetek területét, mégis Románia tíz legzöldebb megyeközpontja közé tartozunk. De milyenek ezek a zöldövezetek? Kellenek-e a fák a régi városközpontba?

Az Európai Unió előírásai szerint minden településen 26 négyzetméter zöldövezetnek kell jutnia egy lakosra. Szatmárnémetiben ez a szám, az Országos Statisztikai Hivatal szerint csak 22,6 négyzetméter, ezzel együtt Erdély ötödik legzöldebb megyeszékhelye között vagyunk és országos szinten is az első tízben vagyunk.

Nem csak a mennyiség számít azonban a zöldövezetek tekintetében sem, hanem a minőség is. A statisztikai hivatal figyelembe vette a közterületek zöld övezeteit - nem kérdés, hogy a Szamos-part jelentősen megemeli a zöld övezetek területét -, a parkokat és a virágágyásokat is. Utóbbiak tekintetében pedig bátran és jogosan beszélhetünk esztétikumról, szépségről.

Mindenki egyéni ízlése eldönteni, mely virágokat látna szívesen városa virágágyásaiban - a kanálistető azonban biztosan nem tartozik senki preferenciái közé. Nos, a Golescu-híd lábánál, a Szamos jobb partján a két sávot elválasztó virággrupp egyik oldalán szinte pimaszul mosolyog egy óriási kanálistető az árvácskák között. Poénkodhatnánk, hogy ez a flos apaservus, vagy a flos florisalus esetleg a flos satu-marus, ha nem lenne sokkal fájóbb és felháborítóbb ez a nemtörődömség, felületesség, érdektelenség.

Hasonló elmondható annak a fának a láttán is, ami Szatmárnémeti régi központjának parkjában, a Szabadság-tér szélén, a Csizmadia-szín és a Vécsey-ház közelében áll. Hogy mi a baj a fával? Az, hogy kiszáradt! És június közepén még mindig ott éktelenkedik a város azon pontján, amelynek a település legszebbjének kellene lennie....

A város központjában lévő parkról mellesleg érdekes vita alakult ki a legnagyobb közösségi oldalon. Gyakran hallani arról, hogy valamit kezdeni kellene Szatmárnémeti (régi és új) központjával. Az elképzelések között szerepel a közúti forgalom teljes kitiltása, az egyik Facebook-csoportban pedig valaki felvetette: ki kellene vágni a Szabadság-tér fáinak egy részét, „megnyitva" ezzel a teret. Érvei között szerepel, hogy ily módon városunk építészetileg értékes épületeinek szépsége jobban érvényesülne.

Noha a felvetés vehemens ellenvetések sorát váltotta ki, a javaslattevő példákkal igyekezett védeni álláspontját. Többek között ezzel a Nagyváradot ábrázoló fotóval

és ezzel a két világháború közötti szatmárnémeti fényképpel.

Kíváncsiak lennénk rá, olvasóink miként próbálnának meg új életet lehelni Szatmárnémeti központjába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: